Gezonder leven

Bewuster bezig zijn met je eigen gezondheid leidt tot grote voordelen. Het is de beste manier voor goedkoop snel afvallen, je wordt fitter, gaat meer stralen, hebt meer energie en ga zo maar door.

De voordelen zijn evident maar de grote vraag is hoe je het in de praktijk kunt brengen. Mindfulness kan je daarbij zeer goed van pas komen en is ook de oplossing voor dit vraagstuk.

Begin met het creëren van bewustwording

Actief bezig zijn met gezondheid en je lichaam creëert een vorm van rust. Meer rust betekent minder stress. Minder stress betekent minder van het stress hormoon Cortisol waardoor je minder honger hebt. Ook betekent dit dat je minder trek hebt in snelle koolhydraten (suikers) welke worden gezien als een van de grootste oorzaken van overgewicht en gezondheidsproblemen.

Rust creëer je onder andere door inzicht te krijgen in waar je mee bezig bent. Kijk bij iedere maaltijd eens goed naar je bord met eten. Eet bewust door elke hap aandachtig te proeven en probeer niet afgeleid te worden door televisie, telefoon, internet of andere zaken.

Registreer eens een week wat je zoal hebt gegeten. Via het internet kun je aan de hand van je eigen registratie eenvoudig zien op welke onderdelen in je voedingspatroon het mis gaat. Vervolgens kun je hier actief iets aan gaan doen. Vervang de ongezondere producten door meer gezonde producten.

Herhaal het proces

Je bent bezig te veranderen en dat gaat niet vanzelf. Gezonder leven doe je niet zomaar daarvoor is tijd nodig. Wees je er van bewust dat een terugval in oude eetpatronen telkens op de loer ligt. Accepteer dit maar herken het wel op tijd. Dan weet je dat het erbij hoort maar hoef je er niet aan toe te geven. Kies bewust voor een andere afslag en benoem de verleiding. Bespreek het met anderen en weeg alternatieven tegen elkaar af. Wat is het fijn om keuzes te hebben en de regie in eigen hand te laten.

Zoek steun

Veranderen doe je zelf maar daarvoor is hulp van anderen zeker welkom. Dit kan in de vorm van professionele begeleiding maar je kunt ook veel steun vinden in familie en vrienden. Ook in literatuur en blogs zoals Snelafvallenadvies.nl kun je veel steun en houvast vinden. Probeer voor jezelf uit wat het beste werkt, daarvoor is namelijk niet één antwoord beschikbaar. De ene persoon wil graag persoonlijk contact met mensen uit de directe omgeving. Andere mensen voelen zich meer op hun gemak als een begeleider ook goed geschoold is.