Mindfulness meditatie

meditatieEen andere naam voor mindfulness is achtzaamheid. Dit is een uitdrukking die uit het boeddhisme komt. Het is namelijk een onderdeel van het achtvoudige pad. Het is een training die de beoefenaar uitvoert tot de visie en kennis van het bestaan zoals die in werkelijkheid zijn. Mindfulness verwijst naar verschillende aspecten, het verwijst onder andere naar een vorm van meditatie. Bij deze vorm van meditatie is men zich op een niet reactieve manier bewust van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment, het gaat hier over bewuste aandacht. Het is ook een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen, hierbij gaat het over aanvaarding.

Mindfulness meditatie zorgt voor verbetering

Er is een groot onderzoek gehouden en daarbij is een grote meta analyse gedaan van 47 klinische studies. Deelnemers hebben hierbij acht weken lang maximaal veertig minuten per dag een mindfulness meditatie gedaan. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er verbeteringen merkbaar waren op het gebied van de angstreductie, ze waren minder depressief en ze hadden minder pijn. Mensen met een lichte depressie kunnen veel baat hebben bij mindfulness meditatie. Ze worden er rustig van en komen tot zichzelf. Ze worden minder angstig en als zij hier dagelijks gebruik van maken zal dit hen helpen om eerder uit de depressie te komen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen kiezen voor mindfulness meditatie.

Soorten mindfulness meditatie

Mindfulness meditatie kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor de zitmeditatie. Maar je kunt ook de ligmeditatie doen. Mensen kunnen er voor kiezen om dit thuis te doen, zij kunnen er dan in hun eigen vertrouwde omgeving naar luisteren en zich afzonderen in een rustige ruimte. Maar de meditatie wordt ook aan groepen volwassenen en kinderen aangeboden en dan kunnen zij samen een ligmeditatie of zitmeditatie volgen. Het is bij iedere mindfulness meditatie van belang dat je tot rust kunt komen en dat je niet gestoord wordt. Hierdoor kun je je beter op jezelf en op je lichaam concentreren en heeft het nog meer effect.

Heeft u nog tips? Laat het ons weten:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *