Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness is de laatste jaren steeds populairder geworden door een toenemende behoefte van mensen om rust te vinden in het dagelijks leven. Een leven vol met stressmomenten en wisselende emoties, waarbij men nauwelijks tijd neemt om stil te staan. Dit terwijl onderzoek juist aantoont dat een bewuster leven middels meditatie kan zorgen voor minder stress en minder somberheid en bijdraagt aan een intensere manier van leven. Het is dan ook niet voor niks dat mindfulness meer en meer wordt gebruikt binnen de geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg en wordt aangeboden door tal van bedrijven.

Mindfulness is een vorm van meditatie die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme en zich richt op aandachtig leven. Het wordt daarom vaak aandachtstraining genoemd. Het is het trainen van de geest om op een bewuste manier om te gaan met gevoelens en gedachten die op dat moment spelen. Je merkt op wat er bij jezelf en je omgeving speelt, maar laat het daar bij. Geen oordeel, geen gepieker, geen bijgedachten, puur opmerken en accepteren. Naast deze geestelijke gewaarwording speelt ook lichamelijke gewaarwording een belangrijke rol. Bijvoorbeeld het opmerken van vastzittende schouders, of de rugleuning van de stoel.

Een voorbeeldje om het beter in kaart te brengen:

Je loopt in het park en bent je bewust van de omgeving. Je ziet twee witte eenden in de vijver zwemmen, waarvan er eentje een bruine snavel heeft. Je hoort de vogeltjes fluiten en voelt de wind door je haren. Je voelt de grond onder je voeten en ruikt de verse geur van het gras. Je merkt op dat je ademhaling rustig verloopt. Dit alles gebeurt zonder bijgedachten, je merkt het alleen op. Dit is mindful wandelen.
Zo zijn er vele andere mindfulness oefeningen die makkelijk toe te passen zijn en die je veel rust geven.

Voordelen van mindfulness

Er is in der loop der tijd genoeg (wetenschappelijk) onderzoek gedaan waaruit blijkt dat mindfullness veel positieve effecten heeft op de gezondheid en gemoedstoestand. Maar vooral ook het verminderen van stress.

Een aantal voorbeelden waar het aan bijdraagt:

  • Het beter kunnen concentreren en de focus vasthouden
  • Het verlagen van psychologische en lichamelijke klachten (waaronder: depressieklachten, angstklachten, slaapproblemen en chronische pijnklachten)
  • Het verhogen van de algemene stemming
  • Het verhogen van de kwaliteit van leven
  • Het leert beter ontspannen waardoor men meer rust ervaart

Mindfulness trainen

Het mooie van mindfullness is dat je het altijd kan toepassen, je bent immers altijd met jezelf. Het is als het ware een trucje dat wordt aangeleerd door veel te oefenen en te herhalen. De oefeningen zijn over het algemeen gemakkelijk en voor iedereen te volgen. Om een idee te krijgen hoe de oefeningen eruit kunnen zien hebben we een aantal mindfulness oefeningen online gezet. Tevens wordt mindfullness aangeboden via:

  • trainingsen
  • boeken
  • dvd

Heeft u nog tips? Laat het ons weten:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *