Stress verminderen

stress verminderen
Stress is één van de grootste problemen in de hedendaagse samenleving. We moeten teveel, hebben eigenlijk nergens tijd voor en maken ons snel druk om talloze zaken. Stress op zijn tijd is helemaal niet verkeerd, maar wanneer we vaker last hebben van stress dan kan het voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out. Stress verminderen cq. ontspanning op zijn tijd is erg belangrijk. Maar hoe zorg je nou eigenlijk voor stress reductie?

Het gevaar van stress

Het leven is tegenwoordig erg druk. Mensen moeten werken, het huishouden op orde houden, deadlines halen en verschillende afspraken nakomen. Hierdoor kun je last hebben van stress. Stress op zich is niet verkeerd, maar langdurige stress kan slecht zijn voor je. Je kunt bijvoorbeeld een burn-out krijgen, maar ook problemen ondervinden met je hart.

Stress verminderen en mindfulness

Mindfulness kan ideaal zijn om minder stress te ervaren. Je leert hierdoor om minder te piekeren en om bewuster om te gaan tijdens stressmomenten. Veel zaken gaan op de automatische piloot, zoals huishoudelijke klussen, autorijden en sporten. We zijn niet bewust van de dingen die we doen waardoor stress zelfs onbewust aanwezig kan zijn. Met mindfulness word je bewuster van je doen en laten.

Stress reductie is niet heel moeilijk, wanneer je weet waar je moet beginnen. Er zijn talloze mindfulness oefeningen om te zorgen voor minder stress. Denk aan bijvoorbeeld verschillende yoga oefeningen en ontspanningsoefeningen. Wanneer je bewuster omgaat met je eigen gedachten en handelingen wanneer je stress ervaart, kun je het probleem bij de bron aanpakken.

Stress verminderen met trainingen

Wanneer je mindfulness wilt toepassen voor stress reductie, dan kan je de speciale oefeningen en technieken leren door naar trainingen te gaan. Overal in het land worden trainingen in mindfulness gegeven. Op deze manier kun je dan leren om jezelf beter te ontspannen met als uiteindelijke doel om minder stress te ervaren. Tijdens een training kun je naast het werken aan jouw specifieke doelen ook gerichte vragen stellen. Voor een overzicht van trainingen zie detraining pagina.

Mindfulness boeken

Er zijn tevens veel boeken te verkrijgen die gaan over mindfulness en die kunnen helpen om stress te verminderen. Je kunt deze boeken bij de meeste boekhandels kopen. Zoek een boek uit waarin stress en mindfulness centraal staan en doe de oefeningen die erin staan geschreven. Behalve gewone boeken zijn er ook diverse e-books die je online kunt bestellen.

Heeft u nog tips? Laat het ons weten:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *