Geschiedenis van Mindfulness

Mindfulness is een benaming die men ook wel gebruikt voor achtzaamheid, voor een groot deel van de Nederlandse bevolking zegt achtzaamheid al veel meer waar wij het over hebben dan Mindfulness zelf. De benaming Mindfulness komt voort uit een west Germaanse taal en is nauw verwant met Indo-Europese talen. De oorsprong van Mindfulness is te vinden bij de boeddhisten, boeddhisten passen de theorie van mindfulness en het achtste pad al vele duizenden jaren toe. De boeddhisten zijn ook de grootste groep mensen die vandaag de dag nog altijd gebruik maken van de theorie van mindfulness.

De boeddhisten passen de mindfulness toe doormiddel van meditatie, de vorm van de meditatie die men hier meestal bij gebruikt is de vipassana methode. Deze methode draait vooral om het verkrijgen van inzichten, inzichten in het goede en de rust in je geest. Doormiddel van deze techniek weten boeddhisten en mensen die aan deze vorm van meditatie binnen het proces van de mindfulness doen, tot nieuwe inkeren te komen. Tijdens de meditatie van mindfulness heb je te maken met een proces van zelfobservatie om je geest te ontdoen van woede, haat, hebzucht en angst. Met mindfulness zal je de geest zuiveren in de diepste gronden van het kwade en van alle om heersende negativiteit die probeert de geest aan te tasten.

Wanneer je bovenstaande informatie leest over Mindfulness dan klinkt het allemaal wellicht een beetje vreemd. Dit is vaak de eerste reactie van mensen, tot het moment dat deze mensen daadwerkelijk beginnen met mindfulness. Omdat veel mensen vaak sceptisch zijn over het boeddhisme en zaken zoals meditatie hebben onderzoekers een aantal jaar geleden een onderzoek uitgevoerd naar mindfulness, en wat blijkt, het werk echt. Dat het echt werkt en dat dit gebleken is uit wetenschappelijk onderzoek wilt niet meteen zeggen dat het ook gemakkelijk is om de doelen die je met mindfulness nastreeft te behalen, in tegendeel zelfs.